Türkiye’de kendi işinizi yürütmek istiyorsanız, şahıs şirketi harika bir seçenektir. Türkiye, Avrupa Birliği’nin bir parçası olmasa da dünyanın birçok ülkesiyle bağlantısı var. Sonuç olarak, Türkiye’deki yabancı yatırımcılara ulusal yatırımcılar gibi davranılmaktadır. Aynı gereksinimleri karşılamaları gerekir.
Limited şirket
Türkiye’de en yaygın iş türlerinden biri, bir şahıs tarafından kurulabilen şahıs şirketidir. Şahıs mülkiyetinin faydaları arasında düşük maliyetler ve iş yapma kolaylığı yer alır. Yine de bazı özel gereksinimler var. Öncelikle, şirketinizi vergi dairesine kaydettirmeniz gerekir. Bunu elde ettikten sonra, belgeleri toplamaya başlayabilirsiniz.
Limited şirketinizi kaydetmenin ilk adımı, bir başvuru mektubu hazırlamak ve dosyalamaktır. Bu mektup şirketin detaylarını içermelidir. Mektupta şirketin adı, adresi, kuruluş tarihi ve vergi dairesi belirtilmelidir. Ayrıca şirket yöneticileri ve varsa yabancı bir hissedar tarafından imzalanmış imzalı bir kuruluş beyannamesi de şirkete eklenmelidir.
LLC tescil edildikten sonra sermaye ödenebilir. Ayrıca pay sahipleri tüzel veya gerçek kişiler olabilir. Türkiye’de pay sahiplerinin Türkiye vatandaşı olmalarına gerek yoktur. Yabancılar da bir Türk LLC’nin hissedarı olabilirler. Geçmişte bir LLC’nin kurulabilmesi için en az iki hissedarın olması gerekiyordu, ancak yeni ticaret kanununda bu durum değişti.
27 Haziran 1995 tarihinden itibaren Türkiye’de marka başvuruları yapılabilmektedir. Ancak, seçtiğiniz ticari unvanın Türkçe olması ve halihazırda başka bir şirket tarafından kullanılmamış olması önemlidir. Bunu Ticaret Sicil Memurluğundan kontrol edebilirsiniz. Seçtiğiniz adın hassas veya rahatsız edici kelimeler içermediğinden de emin olmalısınız.
JSC (Anonim Ortaklık Şirket)
Şahıs şirketi kurmak oldukça kolaydır. Türk hükümeti, bir dizi farklı iş biçimi sunarak bir şirket kurmayı kolaylaştırıyor. Şahıs şirketi, daha az sermaye ve raporlama gereksinimleri gerektirdiğinden küçük işletmeler için ideal bir seçimdir. Bununla birlikte, şahıs şirketinin bir dezavantajı, sahibinin şirketin borç ve yükümlülüklerinden şahsen sorumlu olmasıdır. Sonuç olarak, işletmeniz için kredi almak veya sanal pos sistemlerini kullanmak daha zor olabilir.
Türkiye’de şahıs şirketi kurmak için faaliyete başlamadan önce Ticaret Siciline tescil ettirmeniz önemlidir. Anonim şirketler ve limited şirketler de dahil olmak üzere Türkiye’de başka iş türleri de kurabilirsiniz. Yabancı şirketler de burada iş yapmak için Türkiye’de şube açabilirler.
Başlamayı planladığınız iş türüne bağlı olarak, birkaç gereksinim vardır. İlk adım, yasal olarak hazırlanması gereken ve Türk Ticaret Kanunu’na uygun olması gereken bir ana sözleşme seti hazırlamaktır. Bu belgeler, şirketin kurucuları ve şirketin yasal statüsü hakkında temel bilgileri içermelidir.
Gerekli belgeleri aldıktan sonra Türkiye’de bir banka hesabı açmanız gerekecektir. Hesabınızı açtıktan sonra, işletmeyi yönetmesi için bir Türk vatandaşı yöneticiye sahip olmayı seçebilirsiniz. Ayrıca Türkiye’de faaliyet göstermek için çalışma izni almanız gerekir. Genel olarak, bir Türk şirketi kayıtlı sermayede en az 10.000 TL gerektirir. Bu tutarın iki yıl içinde şirketin banka hesabına yatırılması esastır.
Ülkede şahıs şirketi kurabilmek için çalışma izninizin olması ve en az beş yıl ülkede yasal olarak ikamet ediyor olmanız gerekir. Oturma gereksinimlerini karşıladıktan sonra, serbest meslek sahibi olmanızı sağlayacak bir çalışma iznine başvurabilirsiniz. Bu belgeyi alabilmek için Çalışma Bakanlığı’na belge ibraz etmeniz gerekmektedir. Bu belgeler, Türk ekonomisine önemli bir katkı yaptığınızı kanıtlamalıdır.
LLC (Sınırlı Sorumlu Şirket)
Türkiye’de iş kurmanın en kolay yollarından biri şahıs şirketi olmaktır. Türkiye, Avrupa Birliği üyesi olmasa da güçlü uluslararası bağları, onu işletme sahipleri için cazip bir seçenek haline getiriyor. Sonuç olarak, yabancı yatırımcılara ulusal yatırımcılar kadar eşit davranılmaktadır. Ancak, Türkiye’de iş kurmak için yerine getirilmesi gereken birtakım şartlar vardır.
İlk adım gerekli belgeleri hazırlamaktır. Vergi numaranıza, vekaletnamenize ve pasaportunuzun noter tasdikli tercümesine ihtiyacınız olacak. Ardından, ticaretinizi kolaylaştırmak için hükümetin çevrimiçi sistemi olan MERSİS’e işletmenizi kaydetmeniz gerekecektir. Muhasebeci iseniz bir iki gün içerisinde işlemi tamamlayabilirsiniz. Mesleğinize bağlı olarak, ayrıca bir meslek odasına kayıt yaptırmanız gerekecektir.
Türkiye’de bir iş kurmayı düşünüyorsanız, her türün gereksinimlerini anlamak önemlidir. Türkiye’de şahıs işletmesi en yaygın işletme türüdür. Daha az sermaye ve raporlama gereksinimleri gerektirdiğinden küçük işletmeler için idealdir. Bununla birlikte, şahıs şirketinin dezavantajı, sahibinin şirketin borç ve yükümlülüklerinden tamamen sorumlu olması ve kişisel varlıklar ile şirketin mülkü arasında bir ayrım olmamasıdır.
Türkiye’de şahıs şirketi kurmanın yanı sıra, yabancı yatırımcıların limited şirket (LLC) veya kurumsal şirket (C-Corp) kurmalarına da izin verilmektedir. Hangi işletmeyi seçerseniz seçin, Türk Ticaret Kanunu’na uymanız gerekmektedir. Türkiye’de iş kurma süreci zor değil ve 10 iş günü gibi kısa bir sürede tamamlanabiliyor.
Sınırlı Sorumluluk Şirketi (JSC)
Türkiye’de bir limited şirket kurarken bazı temel yönergeleri izlemeli ve yerel düzenlemelerinizi kontrol etmelisiniz. Öncelikle şirket tüzüğü olan esas sözleşme taslağını hazırlamalısınız. Bunlar, şirketin tüm hissedarları veya temsilcileri ile noter tarafından imzalanmalıdır.
Türkiye’de limited şirketler en az on bin Türk Lirası sermaye ile kurulur. Bu sermaye dört taksite kadar ödenebilir. Ayrıca, şirketin mevcut aktif durumunu ve imza yöneticilerinin isimlerini belirtmesi gereken bir İyi Durum Belgesi sunmalısınız.
Bu belgelere sahip olduktan sonra kuruluş beyan formunu doldurmanız gerekmektedir. Bu form, şirket ve Kurucular hakkında detayları içermelidir. Ayrıca işletme adını, yerini ve kuruluş tarihini de eklemeniz gerekir. Bunu tamamladıktan sonra şirketinizin adını Türkiye’deki vergi dairesine bildirebilirsiniz.
Şirketinizi kaydettirdikten sonra, üzerinde çalışacak herkesin çalışma iznine sahip olduğunuzdan emin olmanız gerekir. Bazı belediyeler sadece çalışma izni olan limited şirketlere ruhsat verir ve ruhsatsız fatura kesemez veya işçi çalıştıramazlar. Şirketiniz lisans aldıktan sonra fatura kesmeye, işçi çalıştırmaya ve ürün ihraç etmeye başlayabilirsiniz. Şirketinizin vergi memuru, beş veya yedi gün içinde şirketinizi ziyaret edecektir. Bu süre zarfında, şirket müdürünüz ve sigortalı personel, bir devam raporu imzalamak zorunda kalacaktır.
Türkiye’deki limited şirketler en çok küçük ve orta ölçekli işletmeler için uygundur. Kolay kayıt süreci ve düşük kurumlar vergileri, LTD’leri Türkiye’deki en popüler şirket türü yapmaktadır. İster bir üretim şirketi, ister perakende satış mağazası veya hizmet işi kurmayı planlıyor olun, LTD’ler her büyüklükteki işletme için iyi bir seçenektir.
Sınırlı Sorumluluk Şirketi (LLC)
Türk Ticaret Kanunu, yerli ve yabancı yatırımcılara limited şirket kurma izni vermektedir. Limited şirket kurma işlemi, Merkezi Kayıt Sistemi (MERSİS) üzerinden online olarak tamamlanmaktadır. Süreci başlatmak için başvuru sahibinin ücretsiz bir MERSİS üyeliği oluşturması gerekmektedir. Bu işlem çok basittir ve özel bilgi gerektirmez.
Türkiye’de LLC tescil maliyetini etkileyen birkaç faktör vardır. Bunlar arasında yerel yasalar ve kurumlar hakkında bilgi vardır. Türkçe’yi akıcı bir şekilde konuşabiliyorsanız, kaydınızda muhtemelen daha düşük bir fiyat alabilirsiniz. Bir mülke yeterince para yatırırsanız, oturma izni alma şansınız da artar.
Gerekli tüm belgeleri aldıktan sonra, limited şirketin yasal temsilcisinin bankayı ziyaret etmesi ve bir banka hesabı alması gerekir. Bu işlem genellikle yaklaşık beş ila yedi gün sürer. Ayrıca, bir vergi yetkilisi beş ila yedi gün içinde şirketi ziyaret edecek. Şirket müdürü ve tüm sigortalı personel devam raporlarını imzalamalıdır. Vekaletname ile yetkilendirilen üçüncü bir kişinin de katılım raporlarını imzalamasına izin verilir.
Türkiye’de iş yapmayı planlıyorsanız, bir limited şirket en iyi seçenek olabilir. Bu yapı şahıs şirketine benzer ve küçük ve orta ölçekli işletmeler için mükemmel bir seçimdir. Kayıtlı sermaye 100.000 USD’ye kadar olabilir. Kurucu sayısı bir ile elli arasında olabilir. Sermaye en az 10.000 TL olmalıdır. Şahıs şirketlerinden farklı olarak, Limited Şirket’in, şirketin genel kurulunda çoğunluk oyu olmaksızın hisselerinin mülkiyetini devretmesine izin verilmez.
Türkiye’nin ticaret sicili, tescil sürecini basitleştirmek için reformlardan geçmektedir. Ana amaç, şirket kuruluşunda yer alan bürokrasi miktarını azaltmaktır. İlgili adımların ve maliyetlerin sayısını azaltarak prosedür daha kolay ve daha hızlıdır. Yeni yasalar, şirketinizi ‘tek durak’ olan ticaret siciline tescil ettirmenizi gerektirmektedir. Gerekli prosedürleri takip ettiğiniz takdirde şirketin tescil işlemi bir gün içerisinde tamamlanabilir. Kayıt işlemini kendiniz yapabilir veya bir avukat tutabilirsiniz.